Ослобођен бомбаш из Ливадица

PTC-13. мар 2009

Услед недостатка доказа суд који ради под патронатом Еулекса ослободио Фљорима Ејупија раније оптуженог на 40 година затвора због подметања бомбе испод аутобуса “Ниш Експреса” када је погинуло 12 особа а 22 повређене.

Другостепени суд, који ради под патронатом Еулекса,  ослободио је Фљорима Ејупија, који је претходно осуђен на 40 година затвора због подметања бомбе на регионалном путу на северу Косова кад је пролазио аутобус компаније “Ниш Експрес”.

У инциденту који је изазвао Ејупи 16. фебруара 2001. године у месту Ливадице код Подујева погинуло је 12 Срба, а 22 их је рањено.

Штампа у Приштини преноси да је другостепени суд у организацији Еулекса ослободио Ејупија због недостатка доказа.

Ко је Фљорим Ејупи

Полиција у Тирани означила га је као припадника Албанске националне армије, а познато је да је пре бомбардовања 1999. године био члан ОВК.

Након напада на аутобус, УНМИК полиција ухапсила је Ејупија, али због бојазни да би Албанци силом могли да изнуде његово ослобађање, пребачен је из приштинског затвора у америчку војну базу Бондстил код Урошевца.

Под неразјашњеним околностима у мају 2001. године Ејупи побегао је из те америчке базе.

За Ејупија се после бекства ништа није чуло до немира у марту 2004. године, када се испоставило да је на Косову и да је 17. марта учествовао у нападима на Србе и војнике Кфора.

За њим је тада, због сумње да је одговоран за убиство војника НАТО-а и једног припадника Косовске полицијске службе, расписана потерница.

Крајем октобра 2004. године, са још двојицом Албанаца, под оптужбом за тероризам, ухапшен је у Тирани.

Ејупи је потом пребачен на Косово где је 6. јуна 2008. године пред Међународним већем окружног суда у Косовској Митровици, осуђен на издржавање затворске казне од 40 година.

Hits: 25

Оставите одговор