,,Глас Црногорца“ 1900. поносно о Николи Тесли

Наш славни научењак, Србин по поријеклу, добио патент за нови оштроумни изум – ИН4С – 20/01/2020

Један од најдаровитијих ученика Едисонових, Србин по поријеклу, Никола тесла, чувен већ са читавог низа оштроумних проналазака и открића у области електротехнике, добио је недавно у Америци патент на нову миноносну лађу, коју је он изумио, истиче се у тексту

The Fantastic Inventions of Nikola Tesla (Lost Science) by [Nikola Tesla, David Hatcher Childress]

Цетињски лист ,,Глас Црногорца“ 1900. године пренио је вијест руског листа ,,Русија“ о новом изуму српског генија Николе Тесле и у тексту поносно истакао како је најдаровитији свјетски научник припадник нашег народа, односно Србин.

 У петроградском листу ,,Россиа“ читамо ову интересантну вијест о једном новом проналаску славног научењака, нашег санародника Николе Тесле, писао је лист на самом почетку 20. вијека, додајући да је даровити Тесла – Србин по поријеклу, добио у Америци нови патент.

– Један од најдаровитијих ученика Едисонових, Србин по поријеклу, Никола тесла, чувен већ са читавог низа оштроумних проналазака и открића у области електротехнике, добио је недавно у Америци патент на нову миноносну лађу, коју је он изумио, истиче се у тексту.

,,Глас Црногорца“ 13. јануара 1900. године о Николи Тесли

Лист са Цетиња је приближио читаоцима изум славног Србина објашњавајући техничке карактеристике.

 Тесла увјерава да тај његов брод може дјеловати ма на ком растојању, при чему човјек управља његовим правцем, гледајући у телескоп. Нова та чудновата миноносиља са свом опремом и наоружањем стаје око 100 000 рубаља у нашем новцу, закључио је текст о новом проналаску Николе Тесле ,,Глас Црногорца“ 13. јануара 1900. године.

Hits: 15

Оставите одговор