Европска комисија ПОНОВО вратила Теслу „у оквир“ Хрватске

ИН4С – 13/05/2020

Претходно је због протеста Србије, Комисија уклонила реченицу у којој се Тесла описује као “познати Хрват”

Европска комисија вратила је Николу Теслу у свој информативни текст о Хрватској.

На интерактивној страници за младе, ЕУ „Кутак за учење“, информације о Хрватској, као једној од 27 земља чланица Уније, поново укључују и име Николе Тесле, као једног од проналазача X-зрака.

Овога пута наводи се да је Тесла „рођен у Смиљану“, што припада „данашњој Хрватској“.

Загребачки лист ,,Српско коло“ 1910

Част великом Србину Николи Тесли који није заборавио на своју српску крв

– Но он није хтио примити то насљедство, него га је поклонио за српску школу у Госпићу. Част великом Србину Николи Тесли,  који ево и овим показује да није заборавио у туђем свијету на своју српску крв, објављено је у Загребу 25. фебруара 1910. године, у осмом броју поменутог листа

Загребачки лист ,,Српско коло“ 1910. године објавио је текст којим јавља да је, како је нагласио, Србин Никола Тесла наследио од свог ујака, митрополита Николаја (Мандића), значајан иметак, те да је славни научник показао да ни у туђини није заборавио на своју српску крв тиме што наследство није прихватио, већ је вриједну имовину донирао српској школи у Госпићу.

– Славни српски научењак Никола Тесла, који живи у Америци, наслиједио је сав иметак сарајевског митрополита Мандића, свога ујака, писало је у уводу текста загребачког листа.

,,Српско коло“ наглашава да овакав чин свједочи о части и родољубљу српског генија који није заборавио на своје српско поријекло.

– Но он није хтио примити то насљедство, него га је поклонио за српску школу у Госпићу. Част великом Србину Николи Тесли,  који ево и овим показује да није заборавио у туђем свијету на своју српску крв, објављено је у Загребу 25. фебруара 1910. године, у осмом броју поменутог листа.

Загребачки лист ,,Српско коло“ 1910, Србин Никола Тесла

Hits: 14

Оставите одговор