Ако буде мисе за усташе из Блајбурга, затворили сте врата за СПЦ

Н. С. | 13. мај 2020

Поводом најављеног служења мисе жртвама Блајбурга у Сарајеву, митрополит дабробосански Хризостом писао кардиналу Винку Пуљићу: Обезвредили сте смисао молитвених осмина за јединство хришћана

 Митрополит Хризостом

МИТРОПОЛИТ дабробосански Хризостом упутио је отворено писмо кардиналу Винку Пуљићу поводом најављеног служења мисе жртвама Блајбурга у Сарајеву.

Он је рекао да су тим чином врата Катедрале срца Исусова у Сарајеву затворена за сараднике из Српске православне цркве.

– Искрено, не можемо да верујемо да припремате мису у Катедрали срца Исусова у Сарајеву овим и оваквим поводом. Овим и оваквим поступком затворили сте врата Катедрале срца Исусова у Сарајеву засвагда за нас и наше сараднике – наводи се у писму митрополита Хризостома. – Обезвредили сте смисао молитвених осмина за јединство хришћана које овим чином престаје.

– Ми не можемо гајити братске и пријатељске односе са људима који молећи се за жртве Блајбурга 1945. апологирају (да не кажемо величају) усташки и домобрански покрет, који су ван сваке сумње нацистички и злочиначки покрети и иза којих је хиљаде и хиљаде невино побијених жена, деце, стараца и људи – нагласио је митрополит дабробосански. Како је додао, СПЦ ни на који начин не жели да утиче на одлуку о одржавању мисе те то оставља кардиналу Пуљићу.

У уторак се истим поводом неформална група грађана окупила испред Катедрале срца Исусова у центру Сарајева како би исказала мирни-протест због најављене мисе за жртве Блајбурга.

Иначе, скуп против одржавање мисе за жртве Блајбурга, а који је организован испред Катедрале срца Исусова у центру Сарајева, обележен је мањим вербалним инцидентом када је нападнут бивши заменик градоначелника тог града.

Неколико десетина грађана у поподневним сатима окупило се на малом тргу испред Катедрале, а међу њима је био и Јосип Јуришић, бивши заменик градоначелника Сарајева, иначе, делимично заслужан и за подизање споменика папи Ивану Павлу Другом поред улаза у богомољу.

Јуришић је рекао да као рођени Сарајлија није могао да не дође и не подржи ову грађанску солидарност.

– Нико није против мисе и Католичке цркве. Цели рат сам провео у Сарајеву и знам шта се дешавало. Сарајево је олимпијски и слободарски град. Он је доживео многе тортуре: преживео је ратове, Еугена Савојског, Хитлера, фашизам, НДХ. Ово што се сада дешава су игре из другог плана. Мени је жао што су црквени великодостојници насели и прихватили да се сећање на жртве Блајбурга обележи у Сарајеву – рекао је Јуришић и додао да верује да народ то неће прихватити, те да ће се ономе ко то уради “обити о главу”.

Њега је током скупа вербално напао мушкарац који га је оптужио да је одговоран за градњу хотела у непосредној близини Катедрале.

ПОКУШАЈ СТВАРАЊА НОВЕ ИСТОРИЈЕ

МИСА за Блајбург у Сарајеву најављена је за суботу 16. маја, а најава тог скупа изазвала је бурна реаговања странака, невладиних организација и појединаца, који су то осудили јер сматрају се тиме креира нова историја и врши ревизија чињеница о Другом светском рату.

 

Председник Хрватске Зоран Миланови:

“Ликвидирани су нацистички војници и њихове слуге”: Хрватски председник објаснио зашто НЕЋЕ ИЋИ у Блајбург

(Тањуг | 09. мај 2020. 17:48)

Месић:

Блајбург је измишљотина, Католичка црква се још није ослободила НДХ-зије

(Танјуг | 10. мај 2020. 08:06 )

Hits: 0

Оставите одговор