Гојко Перовић поручио: Дођите међу народ па ће вам бити јасно и шта су светиње и како се чувају

Извор: Вијести/09-02-2020

Ректор цетињске Богословије предводио је литију у Будви, којој је присуствовало више десетина хиљада људи.(ВИДЕО)

Протестне литије и молебани се организују четвртом и недељом против усвајања спорног Закона о слободи вероисповести, којим црногорска власт жели да отме српске светиње.

“Политичари морају да схвате да не могу ратовати против светиња да не могу светиње утрпати у неке пролазне дневне политике које се мијењају из часа у час. Ми смо сведоци да људи који владају овом земљом су тако лако мењали и политике и идеологије. И то није тема за светињу, никад не би била тема да није овога закона. А сада кажемо, радите шта хоћете, само не дирајте светиње, јер ми не дамо насе светиње”, казао је Перовић и додао:

“Оно што ми тражимо, што је речено простим српским језиком: Не дамо светиње. То је уписано у декларације свих држава, модерних држава последњих 200 година. Политика на једну, а црква на другу страну, то се зове секуларна држава. И ми се данас боримо за Устав ове земље, за поштовање Устава ове земље, који баш тако каже, држава и политика на једну, а светиње на другу страну”.

Он је поручио да “нема тога ко може зауставити ове наше литије, наше молебане, легитимни грађански протест”.

“Ништа нас не може уморити. И ако неко каже из врха власти да су ове наше литије губљење времена, одавде им поручујемо да су такве приче губљење времена. Нека нам то не причају”, поручио је Перовић.

“На власт су дошли једном реченицом, сећам се, мали сам био. Био је пренос народног протеста испред Скупштине. Један, Бог да му душу прости, политичар је рекао: Ово је завршено, идемо међу народ да будемо са народом. Е то тражимо, дођите међу народ па ће вам бити јасно и шта су светиње и како се чувају. Амин Бог вас благословио”, поручио је Перовић.

Широм Црне Горе поново је на улицама било више стотина хиљада грађана.

Слично је било и у осталим црногорским градовима.

Hits: 5

Оставите одговор