Литије се настављају: Реке верника кренуле ка Никшићу и Беранама

Новости Онлине/ М. С. – В. К. | 02. фебруар 2020

Кренули су на пут дуг 50 километара

 Фото/Видео/М. С./В. К.

КРСТОНОСНА литија кренула је у недељу у 5 сати из манастира Косијерево до Никшића. Старо и младо нашло се у молитвеној колони и путу дугом 50 километара.

Они ће у недељу вече присуствовати молебану у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу и литији на улицама тог града.

Такође, неколико стотина грађана страдалничке Велике, Брезојевица и Мурине, окупило се у овом месту на Тргу жртава НАТО, а потом након молитве у цркви Свете Петке у литији кренули према педесетак километара удаљеним Беранама.

Ту ће се прукључити реци од око 20.000 људи, колико их се очекује на литији у овом граду, која ће од Саборног храма Светог Симеона Мироточивог поћи ка манастиру Ђурђеви ступови. У манастиру ће бити служен молебан.

Литија која је кренула у недељу јутро из Мурине, стигла је у Андријевицу, срце Васојевића. У њој је већ неколико хиљада грађана. Окупљени грађани су скандирајући “Не дамо светиње, у молитвеном ходу наставили литију ка 17 километара удаљеним Беранма, где ће се прикључити главној литији.

На велико народно сабрање у Беранама кренуло је неколико стотина мештана Шекулара. Пре поласка литије, мештани су се помолили у цркви Светог Јована Крститељу, у селу које се додирује са територијом Косова и Метохије.

Бјелопавлићи кренули у литији кроз Даниловград, испред цркве Свете Текле. Крећу и Пипери из манастира Ћелија пиперска. Придржиће се и Рогами и настављају за Подгорицу.

Сви мештани Виницке, села удаљеног пет километара од Берана, нашли су се у литији. Они су литије из Мурине, Шекулара и Ријеке Марсенића чекали поред магистралног пута Беране-Андријевица.

 


Даниловград
Шекулар

Милутин Стешевић из Велике испод Чакора кренуо је у недељу у пола 5. Његов ход према Беранама биће дуг 45 километара. Он је крстоноша великог крста .

Крстоноша Милутин Стешевић Фото М. С.

Најстарији учесник литије од Косијерева до Никшића Симун Зечевић (74)


Верници су рано јутрос кренули ка Никшићу

Вериници на путу ка Беранама

 

Литија из Манастира Дубочица кренуће око 15 часова ка Пљевљима. Очекује се да ће пут дуг 12 километара прећи до 18 часова након чега ће се придружити литији која се организује у граду испред цркве Свете Петке. (М.Д.)

 

Hits: 4

Оставите одговор