Паника:Руси им непознатим оружјем искључују све системе!

02-01-2020/Издвојено Свет Планета

Русија користи Блиски Исток као полигон на ком тестира како да омета америчку електронику.
gps_system_how_it_works

Илустрација (Фото: af.mil)

Руске снаге су кочиле ГПС системе на Блиском Истоку. Операција за електронско ратовање могла би да утиче на америчке снаге које се окупљају у региону пре потенцијалних напада на Иран.

„Од прошлог пролец́а, пилоти који су летели кроз Блиски Исток, тачније око Сирије, приметили су да су њихови ГПС системи показали погрешну локацију или су у потпуности престали да раде“, пренео је Times of Israel крајем јуна 2019. године.

Сигнал који нарушава сателитску навигацију за авионе који лете кроз израелски ваздушни простор последњих недеља потиче из руске ваздушне базе унутар Сирије, према подацима које је прикупио амерички истраживач.

Чини се да ово мешање у ГПС није посебно усмерено на Израел, већ је јеврејска држава вероватно колатерална штета у намери Москве да заштити своје трупе од напада беспилотног оружја и потврди своју доминацију у области електронског ратовања, рекао је професор са Универзитета у Тексасу за Times of Israel.

Израелски извори “све су уверенији” да су три седмице ремећења ГПС-а за цивилне летове споредни ефекат руског ометања у Сирији, преноси Breaking Defense. “Москва покушава да се меша у оба западна авиона – укључујући Ф-22 и Ф-35 – и импровизоване терористичке беспилотне летелице”.

„Норвешка одбрамбена обавештајна агенција саопштила је да је пратила извор ометања сигнала који је допирао из руске војне базе на оближњем, добро утврђеном Кољском полуострву “.

Крајем 2018. године и Финска и Норвешка су поднеле жалбе Русији због ремећења. „Шефови одбране и цивилног ваздухопловства у Финској и Норвешкој упозорили су да ометање ГПС-а представља озбиљан ризик и за војне и комерцијалне авионе који користе погођени ваздушни простор на крајњем северу“, напомиње Defense News.

 

Hits: 12

Оставите одговор