Председник Белорусије био уз Србе када им је било најтеже

Танјуг/ 03. децембар 2019.

Mи смо са дозом страха открили падобране испод својих седишта, сећа се Александер Зимовски

 Фото: Танјуг/З.Жестић

У недељу, 24. марта, навршава се 20 година од када су НАТО снаге почеле бомбардовање Југославије. Уочи годишњице трагичних догађаја, белоруски и руски новинар, у прошлости, један од лидера Бел-теле-радиокомпаније и водитељ програма “Ресонанце”, Алекандер Зимовски, присец́а се свог лета за Београд током ваздушних напада 1999. године.

Новинар се у незгодно време налашао у пратњи председника Белорусије Александра Лукашенка, који је из Минска одлетио за Београд како би се састао са председником СРЈ Слободаном Милошевиц́ем.

Према мемоарима новинара, “путовање је било веома интензивно, јер је трајало мање од једног дана”.

– Када смо полетели из Минска са гејта број 1, онда је то био Ту-154, ми смо са чуђењем и дозом страха открили падобране испод својих седишта. Лежали су на месту на ком су обично смештени прслуци у авионима … Прави војни падобрани, показали су нам како да их причврстимо – присећа се Зимовски.

Како пише у мемоарима, чак и пре него што је Лукашенко отишао у Београд, из НАТО су јавили да не гарантују безбедност председничког лета, али је руска страна обец́ала да ц́е обезбедити безбедно прац́ење летелице путем електронског ратног система.


Како се даље присец́а Зимовски, састанак лидера одржан је у резиденцији недалеко од Београда, где су гости били у пратњи омање делегације.

– По нас је довезен “мерзедес” из 1969. године, али то није био знак непоштовања – каже Зимовски, док појашњава да у условима ваздушних напада није било могуће организовати боље возило.

Како се присец́а саговорник Спутњика, разговори председника трајали су око три сата, док су се у позадини чуле детонације, појачане звуком сирена.

Председник Лукашенко стигао је и да обиђе град том приликом. Посетио је неколико локациј акоје су већ биле уништене НАТО бомбама. Међу тим објектима, Зимовски се сец́а београдске болнице.


– Прилично сабласан призор када нема половине зидова, и кревета, само фрагмената неке медицинске опреме, који висе на рушевинама. Стварни удар бомбе или ракете изгледао је врло депресивно – каже Зимовски.

Hits: 29

Оставите одговор