Живот владике и Светога Саве, морају постати узор и пример српском народу

В. Митрић | 03. новембар 2019
Књиге владике Николаја су разумљиве за све, образоване и необразоване

 Foto V. M.

Патријарх српски Иринеј је, после освећења крстова будуће цркве у Реснику, једине у Митрополији београдско карловачкој, посвећене светом владики Николају Велимировићу, рекао да су „лелички светац и Свети Сава највећи свеци у историји Српске православне цркве“.

Патријарх, уз здравицу на ручку, рекао је: – Владика Николај је написао 14 огромних томова књига, а да ниједну речницу није поновио. Његове књиге су разумљиве за све, образоване и необразоване.

Пошто је од протођакона др Љубомира Ранковића примио на дар тек одштампана сабране дела Исидoре Секулић, уредника шабачког „Гласа Цркве“, поглавар је рекао да је „Исидора Секулић, најумнија Српскиња“.

– Владика Николај је, између два светска рата, припремао манастир Љубостињу за монашење угледних српских девојака и удовица, краљице Марије, Исидоре Секулић, Даринке Јаношевић, директорке Женске гимназије у Београду.

Патријарх је поручио: – Није довољно само читати владику Николаја и дивити се његовом делу, него владичин живот и живот Светога Саве, морају постати узор и пример српском народу у практичном свакодневном живoту, у љубави према својој Цркви и својој отаџбини.

Реснички свештеник, Александар Милутиновић, поклонио је по примерак књиге о „Старац Авакум“, о упокојеном архимандриту троношком и лелићком, Авакуму Ђукановићу, патријарху и за свe гостe, укупно више од 200 примерака, које је издао „Глас Цркве“ из пера др Ранковића.

 

Hits: 13

Оставите одговор