Само исти народи причају истим језиком

Српска Прица 13 окт. 2019

проф. др Светозар Радишић – Србија је жртва завере, зато је окупирана земља!

Проф. др Светозар Ђ. Радишић је рођен 20. јуна 1949. године у Лесковцу. Отац Ђорђе М. Радишић (1924–2013) рођен je у селу Липа код Бихаћа. Мајка Латинка Б. Радишић, девојачко презиме Тесла (1927–2014), рођена је у селу Клишевић, у Лици. Основну школу (1964) и гимназију (1968) завршио је у Вршцу. Војну академију противваздушне одбране (1972) завршио је у Задру. Командно-штабну академију КоВ ЈНА (1983), последипломске студије (1990) и докторат о теми „Управљање системом за изградњу борбене готовости” завршио је у Центру високих војних школа ОС „Маршал Тито“ (односно у Центру војних школа Војске Југославије) у Београду.

Највиша дужност у Војсци била му је портпарол Војске Југославије. Обављао је високе функције у Гардијској моторизованој бригади, Кабинету ССНО, Управи за обуку и школство, Управи за информисање и морал Генералштаба Војске Југославије и Управи за стратегијске студије Савезног министарства одбране.

Био је више година главни и одговорни уредник општевојног теоријског часописа „Војно дело“. У пензију је отишао (2005) са дужности помоћника за стратегије и доктрине у Кабинету начелника Генералштаба Војске Србије и Црне Горе. Предавао је у Школи националне одбране и на Последипломским студијама (смер – ратна вештина) у ЦВШ Војске Србије и Црне Горе. На листи је експерата за стратегију и доктрину, борбену готовост, „сведимензионалну одбрану“, „психолошки рат“, „неоружане облике агресије“ и „нови светски поредак“.

Објавио је више од 830 новинарских геополитичких анализа, десетину фељтона и више десетина научних, прегледних и стручних написа у часописима, зборницима радова и прилозима књига. Имао је више од 750 јавних наступа на трибинама, форумима, промоцијама, предавањима. У оквиру јавних наступа био је гост у 109 радио и 419 ТВ емисија (инсерти из ТВ наступа су све бројнији на www.youtube.com). У штампи је представљено више од 740 и на интернету више од 1330 прилога о његовој личности, истраживањима и научним ставовима.

Hits: 11

Оставите одговор