ЧЕЛИЧНИ СТИСАК

Извор: Webtribune.rs / 08-10-2019

Највећа руска нафтна компанија избацила доларе из нових уговора

Највећа руска нафтна компанија Росњефт поставила је евро као стандардну валуту за сав нови извоз сирове нафте и рафинисаних производа.

Гигант, под контролом државе, покушава да замени амерички долар еврима у што већем броју трговинских уговора, како би се избегле могуће, будуће америчке санкције.

Од септембра, Росњефт тражи евро као стандардну опцију плаћања за своју сирову нафту и производе, преноси Ројтерс у четвртак цитирајући тендерску документацију коју је објавила руска фирма.

“Росњефт је недавно све нове уговоре о извозним набавкама прилагодио еврима”, рекао је Ројтерсу трговац у компанији који редовно набавља нафту из Роснефта, додајући да су купци већ обавештени о промени.

Росњефт је највећи руски извозник нафте, продајући око 2,4 милиона барела дневно, према процени Ројтерса.

У последњем тендеру за продају на лицу места 100.000 тона Уралове мешавине која се преноси из луке Приморск, крајем октобра, Росњефт прецизира да би стандардна валута за плаћање требало да буде у еврима, наводи се у тендерском документу који је цитирао Ројтерс.

Сједињене Државе нису укинуле санкције Роснефту због његове умешаности у трговину нафтом са Венецуелом. Росњефт је нафту препродавао из латиноамеричких држава купцима у Кини и Индији и на тај начин помагао неодлучним купцима да се приближе Венецуели и њеној државној нафтној компанији ПДВСА,  помажући тако Венецуели да настави да продаје своју нафту и поред строгих, америчких санкција уведених Каракасу.

Росњефт је у августу рекао купцима да ће продаја нафтних производа у тендерским уговорима бити изражена у еврима уместо америчким доларима, наводе трговци за Ројтерс.

Трговци и аналитичари су покрет Росњефта сматрали заштитом против потенцијалних, нових америчких санкција Русији и њеној нафтној индустрији.

Hits: 11

Оставите одговор