Službe došle do frapantnih podataka!

Izvor: Alo / 23 септембра 2019.

Generalna skupština Interpola okuplja se jednom godišnje, a ove godine biće održana u glavnom gradu Čilea od 15.do 18. oktobra. Na njoj bi se i ove godine mogao naći zahtev Prištine da pristupi ovom međunarodnom telu.

Prema saznanjima, lažna država otpočela je i ove godine taktiku „prljavog lobiranja“, odnosno kupovine glasova kako bi iz četvtog puta uspela da se domogne Interpola.

Prema informacijama, na delu je slična strategija koju su predstavnici kosovskih Albanaca sproveli za prošlogodišnje glasanje, koje je bilo u Dubaiu, kada su skupocenim poklonima, automobilima, satovima, pa čak i isplatama od po nekoliko hiljada evra na ruke stranim zvaničnicima pokušali da obezbede većinu za prijem u Interpol.

Da bi obezbedili dolazak delegacija država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Albanci su se čak nudili da im plate višednevni boravak u Dubaiu.

Naime, delegacijama zemalja koje nisu finansijski baš „jake“ i koje nemaju novca „za bacanje“, nudili su da plate put, odnosno avionske karte, hotele i ostale troškove boravka, samo da bi došle u Dubai i glasale za članstvo Kosova u Interpolu. Bilo je i nekoliko slučajeva da su pojedincima nudili novac u zamenu za glasove.

Vlada u Prištini tada je zvanično saopštila da je za lobiranje za prijem u Interpol izdvojila 1,2 miliona evra, ali prema nezvaničnim podacima, ta suma je išla čak do 15 miliona evra, a sredstva su obezbeđivana i iz šverca narkotika i migranata. Međutim, ni to im nije pomoglo: na Generalnoj skupštini prošlog novembra u Dubaiju doživeli su debakl i ni posle dva kruga glasanja nisu uspeli da obezbede dvotrećinsku većinu za prijem u svetsku policijsku organizaciju.

Tada je u drugom krugu glasalo ukupno 135 zemalja, 68 je bilo „za“, 51 „protiv“ i 16 uzdržanih. Prethodno je održan prvi krug glasanja na kome je Kosovo takođe zabeležilo promašaj: glasale su 154 zemlje, a za članstvo je bilo 76 članica, 56 je bilo protiv, a 22 uzdržane.

Tako je, prema prošlogodišnjim informacijama, šest limuzina kupljeno za potrebe nacionalnih kancelarija Interpola, raspoređenih u siromašnijim zemljama kojenisu mogle da ih priušte.

Posebno je zanimljivo to da su Albanci za delegacije zemalja spremali skupocene satove poput roleksa, a o svemu tome je srpsku delegaciju obavestio egipatski predstavnik.

Za prošlogodišnje potkupljivanje glasova na najpodmukliji način prištinske vlasti obezbedile su 15 miliona dolara „prljavog novca“ od šverca narkotika i migranata za kupovinu glasova.

Do ovog frapantnog podatka došle su srpske obaveštajne službe prošle godine.

Iz ovog crnog fonda plaćani su promotivni tekstovi u istaknutim publikacijama EU, kako bi se učvrstila podrška uoči zasedanja Generalne skupštine Interpola.

Međutim, pored svih nečastivih napora, doživeli su debakl prošle godine u Dubaiu kada ni posle dva kruga glasanja nisu uspeli da obezbede dvotrećinsku većinu za prijem u svetsku policijsku organizaciju.

Tada je u drugom krugu glasalo ukupno 135 zemalja, 68 je bilo „za“, 51 „protiv“ i 16 uzdržanih. Prethodno je održan prvi krug glasanja na kome je tzv. Kosovo takođe zabeležilo promašaj: glasale su 154 zemlje, a za članstvo je bilo 76 članica, 56 je bilo protiv, a 22 uzdržane.

Hits: 20

Оставите одговор