Колинда: Жалим што у „Олуји“ нисам убијала Србе!

ПОЛИТИКА
05.08.2019. 20:03ч

Сумануто: Гризла ме је савест. Најрадије бих ухватила пушку и отишла на бојиште, рекла је Грабар Китаровић сећајући се акције из 1995. године током које је убијено 2.000, а протерано 250.000 Срба. Државни врх Србије згрожен

Сећање на акцију „Олуја“, у којој је побијено око 2.000, а насилно протерано 250.000 Срба, послужило је и ове године хрватском државном врху да се буквално утркује у томе ко ће у јавности испасти бољи Хрват и већи србомрзац! У жестокој конкуренцији победу је ипак однела председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, и то изјавом да ју је током акције „Олуја“ 1995, док је радила у Министарству спољних послова, толико гризла савест да је мало фалило да узме пушку у руке и оде лично да убија Србе!

Прворазредни скандал

– Најрадије бих ухватила пушку и отишла на бојиште, али схватала сам да није ствар само у мецима и у суочавању с онима који су испред вас – исповедала се она прексиноћ на пријему у Книну, поводом обележавања 24. годишњице „Олује“, коју Хрватска низом манифестација слави као Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за Курир да је ова порука председнице Хрватске прворазредни скандал.

– Је л‘ она то жали што није убијала Србе? Ово је нечувено. Замислите да било ко од нас у Србији изјави нешто слично. Колинда Грабар Китаровић је показивала и раније агресију и антисрпство, али ово је прворазредни скандал – изјавио је Дачић.

Скандалозне изјаве могле су се чути и од осталих хрватских званичника. Министар одбране Дамир Крстичевић отворено је запретио да је хрватска војска спремна на нове „Олује“.

– Свима који данас имају претензије на нашу земљу и који планирају направити нешто против Хрватске поручујем да је хрватска војска данас спремна на нове „Олује“ – изјавио је он.

Новог прогона неће бити

Наш министар одбране Александар Вулин одбрусио је Крстичевићу да се „Олуја“ према Србима више никада неће поновити:

– Ако је у Хрватској спремају за неког другог, то је већ њихов проблем. Србима немојте претити! Србија не жели ни педаљ Хрватске, а све мање је желе и Хрвати, који је масовно напуштају. Не постоји земља на свету која се радује протеривању својих држављана и не постоји земља у Европи која се још увек држи фашистичке идеологије и праксе као што то чини Хрватска.

Усташка иконографија у Книну

ХИТЛЕРОВИ БРКОВИ И „ЗА ДОМ СПРЕМНИ“

Усташка иконографија и ове године је виђена на државним манифестацијама поводом годишњице „Олује“. Најупадљивији је био предводник ХОС Марко Скејо, који и даље с поносом носи хитлеровске брчиће. Он је с припадницима ХОС јуче прошетао Книном и на тргу су неколико пута узвикнули усташки поздрав „За дом спремни“.

Прозивка бившег министра

ПОВРАЋА МИ СЕ, ОНА ЈЕ КРАЉИЦА ПАТЕТИКЕ

Китаровићку су овим поводом испрозивали и у Хрватској. Бивши министар бранитеља Фред Матић рекао је да је након њеног говора добио нагон за повраћањем. Запитао се да ли је Грабар Китаровић некада неко бранио да узме пушку и оде на ратиште:

– Па што није узела пушку? Није постојао тест интелигенције нити психофизичких способности да се буде бранитељ. Она је краљица патетике.

СВИ КОЛИНДИНИ ИСПАДИ ПРОТИВ СРБА

Јун 2016.

Изјавила да обожава да слуша Марка Перковића Томпсона, певача који и у својим песмама отворено велича усташтво

Децембар 2016.

Правдала се због српских чоколада које је делила дубровачкој деци, па рекла да су се „спорни“ слаткиши грешком нашли у корпи с хрватском робом

Септембар 2017.

У покушају да оправда таблу у Јасеновцу с натписом „За дом спремни“, избламирала се тврдњом да је то „стари хрватски поздрав“

Новембар 2017.

На прослави Дана сећања у Вуковару појавила се у „зенга“ чизмама, које су у рату носили припадници хрватске паравојне формације Збор народне гарде.

Јул 2019.

Успротивила се враћању ћирилице у Вуковар и стала у одбрану градоначелника тог града, који игнорише одлуку Уставног суда о том питању

Hits: 8

Оставите одговор