ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ ИЗЛОЖЕНА ДОКУМЕНТА ИЗ ОСМАНСКОГ АРХИВА У ИСТАНБУЛУ!

ПОЛИТИКА – 10.06.2019.

Изложба, коју је отворио Владан Вукосављевић, министар културе Републике Србије, прва је у низу изложби докумената из Османског архива значајних за историју српског народа под турском влашћу

Изложба „Срби и Србија у османским документима 15-19. век“, први видљиви резултат стратешког пројекта Архива Србије на истраживању архивске грађе у Османском архиву у Истанбулу, представљена је данас јавности у Архиву Србије.
Изложба, коју је отворио Владан Вукосављевић, министар културе Републике Србије, прва је у низу изложби докумената из Османског архива значајних за историју српског народа под турском влашћу.
– Србију и Турску везују многи значајни историјски датуми и околности. У време свог највећег историјског развоја Отоманско царство је заузимало територију од Дунава до Нила. У претходном периоду српско царство је заузимало такође велику територију. Али периоди успона и свргавања царстава и управа упућују на историјске периоде плиме и осеке. Оно што остаје иза тога је историја. Права историја, писана, забележена, сачувана и истражена, јесте она којом се баве одговорне државе и друштва – рекао је министар Вукосављевић.
Он је као значајан документ преузет из Османског архива издвојио попис становништва на Косову и Метохији.
Танжу Билгић, амбасадор Републике Турске у Београду, истакао је да је изложба „Срби и Србија у османским документима 15-19. век“ један од највећих домета сарадње у претходном периоду и нагласио значај заједничких напора за разумевање историје Турске и Србије.
Србија и Турска данас обележавају 140 година од успостављања дипломатских односа, рекао је проф. др Угур Унал, директор Председништва државних архива Владе Републике Турске, иако њихове везе сежу годинама уназад. Директору Председништва државних архива Турске овом приликом је уручена слика Смедеревске тврђаве.
– У Председништву државних архива Владе Републике Турске, похрањено је на хиљаде докумената која се односе на политичку, културну, економску и социјалну сарадњу двеју земаља. У нашем архиву, међу грађом која припада периоду Османског царства, приликом претраге појмова Срби и Србија тренутно се добија 60 000 резултата, чији ће се број, засигурно, повећавати – навео је др Угур Унал.

Hits: 1

Оставите одговор