“Ратне приче са Кошара”

У Културном центру “Бански двор” у Бањалуци промоција филма “Ратне приче са Кошара”. Анђелковић: Најтежи дан је када изгубите саборца, који је био са тобом раме уз раме

У КУЛТУРНОМ центру “Бански двор” у Бањалуци данас, 11. јуна ће бити приказан документарно-играни филм “Ратне приче са Кошара”. Пројекцији филма присуствоваће и јунаци са Кошара, као и аутор филма Слађана Зарић. Пројекција филма је у организацији Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Србско сабрање Баштионик.

Дарко Анђелковић (41) из Рашке, један од хероја са Кошара каже за “Новости” да су се радо одазвали да буду у Бањалуци на промоцији филма, јер су чули да у овом крају има већих Срба него у Србији!

– Филм је веома гледан, а гледаност је већ отишла на више од пет милиона. Успели смо да после две деценије нашој нацији прикажемо шта се стварно догодило на Кошарама – каже Дарко.

Истиче да је посебно битно за млађе генерације да виде како се на Кошарама бранила и одбранила отаџбина.

– Млађе генерације морају да знају како се брани отаџбина и да сутра буду спремни да је бране, ако је неко опет нападне, а даће Бог да је нико не напада али никада се не зна – каже херој са Кошара.

Он истиче да, као што је њима у аманет остављено да бране отаџбину, тако и они остављају данас у аманет новим генeрацијама да је бране и чувају!

О животу хероја са Кошара, након две деценије, Дарко каже да, нажалост, већина хероја живи на рубу егзистенције.

– Много се хероја са Кошара данас лечи о свом трошку и то је тужна прича. Знате, кад је рат, сви се моле за ратника, а када се заврши рат заборави се и Бог и ратник. Ти људи са Кошара су били заборављени, али ево након две деценије добили смо медијски простор да кажемо шта се тамо десило. Подижемо ускоро и споменик за 108 страдалих сабораца на Дедињу у Београду – истиче Дарко.

Сећања на битку се, каже све више враћају како стари.

– Почели смо да се окупљамо и на трибинама. Имамо Дан хероја са Кошара – 14. јун и Дан херојске 125. моторизоване бригаде – 20. септембра. Битно је да смо добили обећање председника Србије да ће хероји са Кошара добити споменице и имати право на здравствено осигурање и новчана средства на месечном нивоу и да ће се све то регулисати кроз законе – каже Дарко.

Дарко Анђелковић Фото Д. Поздеровић

Истиче и да се данас преживели хероји међусобно помажу и воде бригу о социјално најугроженијим.

Каже и да је посебно занимљиво да нико од преживелих хероја није остао у Војсци, па чак ни њихови официри, који су понос Србије и који су их водили кроз рат.

– Сваки дан на Кошарама је био посебан и носио своју причу. Најтежи дан је када изгубите у рату пријатеља, саборца, брата који је сваки дан био са тобом раме уз раме. Свака смрт је белег на души нас преживелих, а 108 их је погинуло. Не жалећи животе бранили смо светињу. Нашу државу. Знали смо да је иза нас Србија и да не смемо да попустимо ни милиметар – прича Дарко.

Филм је, тврди, помогао да се поново нација пробуди и да виде једну нестварну причу о одбрани отаџбине.

– Имали смо против себе далеко надмоћнијег непријатеља. НАТО војнике, Шиптаре, стране плаћенике и муџахедине који су помагали албанским терористима. На ливади од 60 метара бранили смо Србију – присећа се Дарко.

СПОМЕНИК НА КОСОВУ

ДАРКО Анђелковић је познат и по томе да је иницијатор, да се прошле године, војнику и хероју са Кошара Зорану Мијатовићу у месту Лешак на Косову и Метохији направи споменик. То је једини споменик херојима са Кошара направљен на КиМ!

 

Hits: 8

Оставите одговор