УДАР НА СЕВЕР КОСОВА

Иван РАДУЛОВИЋ – Данијела МИЛИНКОВИЋ | 29. мај 2019.

ПРИШТИНА је у уторак поново довела цео регион на ивицу новог оружаног сукоба! Специјалне јединице РОСУ, наоружане до зуба, уз коришћење сузавца, шок-бомби, чак и бојеве муниције, упале су на север Косова и ухапсиле најмање 18 Срба, махом полицајаца КПС. Током пет драматичних сати, повређено је више од 100 људи, а претресане су и демолиране бројне српске куће.

Одговор Београда био је брз и одлучан: одржана је хитна седница Савета за националну безбедност, борбена готовост војске и полиције подигнута је на највиши ниво, а свим међународним факторима послата је јасна порука да Србија неће мирно посматрати угрожавање српског народа на КиМ.

Упад на север, са очигледним циљем застрашивања и прогона Срба, уследио је само неколико сати након што је председник Србије Александар Вучић, обраћајући се у понедељак посланицима у парламенту, упозорио на то да Приштина губи живце, да уз помоћ својих ментора жели да заокружи независност и да је питање тренутка када ће напасти наш народ.

Председник је открио да је акција покренута у уторак ујутру, тачно у 5.55 и да је косовска полиција ушла са укупно 73 возила на север, док је још око 50 било у приправности у јужном делу Косовске Митровице, а око 15 у Србици. Суочен са овим бруталним и безумним атаком под провидним плаштом наводне борбе против корупције, шеф државе је у 6.29 наредио пуну борбену готовост наших јединица.

– Гарантујем вам да ћемо сваку врсту наређења које будем издао много пута промислити, али ако дође до ескалације сукоба и угрожавања живота Срба, у најкраћем року ћемо заштитити наш народ. Србија ће победити – био је категоричан Вучић, који се одмах након седнице Савета за националну безбедност поново у Скупштини обратио посланицима и јавности.

Убрзо након упада специјалних косовских јединица, у Косовској Митровици огласиле су се сирене, хеликоптери су надлетали град, а узнемирени грађани почели су да се окупљају на улицама. Слично је било и у Лепосавићу и Зубином Потоку, где су припадници РОСУ извели и најбруталнију акцију. У Зубином Потоку рањени су Бобан Јанићијевић и Раденко Миловановића претучено је више од 100 Срба, а демолирали су и кафану “Радич поље”. Ту су кундацима тукли оне који су се затекли, махом старија лица. Међу њима је био и старац који је тешки дијабетичар.

Сведоци кажу, за “Новости”, да су у нападу на Зубин Поток буквално оставили пустош иза себе. Бруталну акцију разбијања барикада, премлаћивања људи и уништавања приватне имовине започели су у селу Вараге, где је и ухапшено више чланова породице Миловановић. Према причи очевидаца, наоружани припадници РОСУ кретали су се шумом, али и потоком који иде испод пута, док су оклопним транспортерима и специјалним возилима за разбијање демонстрација склањали препреке са пута.

У јарак су гурали тешке камионе и путничке аутомобиле а уништили су чак и аутобуско стајалиште, које ником није сметало. Свој дивљачки поход наставили су даље, ка Радич пољу, где су такође уништили више приватних аутомобила на којима су кундацима ломили шофершајбне и бушили гуме. Након пробијања неколико барикада, ушли су у Зубин Поток и наставили пут ка језеру Газиводе.

Вучић је рекао да народ није пружао оружани отпор, али да су Албанци пуцали бојевом муницијом преко глава Срба који су протестовали и покушали да им се вербално супротставе. Да су користили бојеву муницију, потврђују и меци који су остали на путу у близини Варага. Колико су се бахато понашали, показује и то да су често правили селфије са Зубиним Потоком у позадини.

– Упадали су у куће, а када не пронађу никог, онда су све ломили. У Косовској Митровици су пуцали на младиће у једној од споредних улица јер су их гађали каменицама – навео је Вучић.

Он је рекао да се иза акције Приштине не крије борба против криминала већ жеља да се заплаши српски народ и да се тамошње становништво криминализује, да се народу утера страх у кости и онемогући одбрана севера Космета. Навео је и да су, приликом хапшења, Србе “везивали као звери”, док су Албанци, који су ухапшени, добили позив да се јаве у станицу:

– Замислите акцију против организованог криминала и корупције коју предводи Харадинај?! Уосталом, према подацима саме Приштине стопа криминала најнижа је баш на северу! То је само изговор. Годину и по трају оптужбе да држава, или ја лично, или неко од српских лидера, стоји иза убиства Оливера Ивановића, јер је било страховито важно да се крене против Срба на северу. Та криминализација је ишла дотле да је морала да се покаже и по броју ухапшених Срба.

Председник је одмах покренуо и интензивне дипломатске активности после упада специјалних јединица РОСУ на север, затражио од западних политичких центара да обуздају Приштину и ставио до знања да Србија неће дозволити етничко чишћење на Космету. Навео је и да су министар одбране и начелник Генералштаба Војске Србије ступили у контакт са НАТО и да су им из те алијансе поручили да се они неће мешати у акцију РОСУ.

Тек око 13 сати, дакле, после седмочасовог дивљања Албанаца, председник је у Скупштини саопштио да је добио информације да се РОСУ повлачи са севера након упозорења западних сила да су у Зубином Потоку прекорачили дозвољену употребу силе.

– Што се тиче западних сила, оне нису јавно изашле са ставом, али су њима рекли да је оно што је било у Зубином Потоку било прекорачење дозвољене употребе силе и да је важно да се брзо повуку – пренео је Вучић.

Први човек Србије сматра да ће провокације бити настављене. То се догодило још док је акција РОСУ у уторак трајала, када се огласио председник привремених институција на КиМ Хашим Тачи, позивом Србима да “подрже хапшења и борбу против организованог криминала”, али и поруком Вучићу да “зна да не сме да уђе на Косово”.

Српски председник подсетио је и да је Тачи у понедељак позвао Албанију на уједињење, и да то “значи да они хоће албанску границу према Србији на Копаонику”.

– Граница може за неколико дана да нам се појави на Копаонику захваљујући Србима који су помагали, али ја могу да вам кажем: Неће бити великоалбанске границе на Копаонику!

Поручио је и да ће се Србија трудити да сачува мир, изразивши захвалност српском народу за “храброст и јунаштво и што су још једном голоруки успели да сачувају српска огњишта”.

ИСКЉУЧУЈЕМ ТЕЛЕФОН ЗА БИРОКРАТЕ ЕУ

ПРЕДСЕДНИК Вучић имао је у уторак и посебну поруку за представнике западне администрације, који се често играју “глувих телефона”, када треба нешто да учине за Србе:

– А кад ми задржимо неког њиховог на граници на 15 минута, 50 њих зове истог секунда да интервенише. Ево, одмах да их обавестим, пошто многи од њих, бирократа разних, неће имати прилику да ме чују телефоном – мој телефон биће искључен за њих у сваком од сличних случајева.

КФОР ПОЗИВАО НА МИР

КФОР се у уторак огласио, позивајући све на Косову да остану мирни, наводећи да пажљиво прати полицијску операцију на северу. Портпарол Кфора пуковник Вићенцо Грасо рекао је да они прате ситуацију и да координишу са властима, али да НАТО трупе нису у приправности.

– Операција косовске полиције одвија се по налогу Тужилаштва на целом Косову, не само на северу, и није уперена против Срба, већ особа оптужених за корупцију и криминал – рекао је Грасо.

МИТИНГ У ПОДНЕ

ПРЕДСЕДНИК Српске листе Горан Ракић је за данас у подне најавио велики протест на централном тргу северног дела Косовске Митровице.

Он је казао и да имају информацију да су косовске власти покушале да уведу принудну управу и да преузму четири српске општине на северу.

– Неће им успети и борићемо се и даље. На сталној вези смо са председником Вучићем и ускоро ћемо донети конкретне одлуке о будућим корацима.

Hits: 10

Оставите одговор