Срби, Јевреји, Роми и антифашисти бојкотују недељни скуп

Ј. Керблер | 13. април 2019

Комеморацијом обележен дан пробоја логораша у логору смрти Независне државе Хрватске. Краус: Нећемо да прихватимо да су жртве из Јасеновца исте као жртве из Блајбурга 

 AP Photo

ЗАГРЕБ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ДВА дана пред званичну комеморацију у Јасеновцу, на којој ће бити хрватски политички врх, представници Срба, Јевреја, Рома и антифашиста одали су сами почаст жртвама, бојкотујући недељни скуп, четврту годину заредом.

– Ништа се набоље није променило у Хрватској, ситуација је још тежа и гора – рекао је на комеморацији др Огњен Краус, председник Јеврејске општине Загреб. – Екстремна десница је све агресивнија, а пре неколико дана се у Сплиту одржао усташки дернек на којем су били и представници ХДЗ власти, уз заштиту полиције. Данас је дозвољено стављање знака једнакости између НДХ и антифашистичког покрета.

Због свега овога у Спомен-подручју Јасеновац и ове године ће бити две комеморације у знак сећања на пробој јасеновачких логораша, јер Срби, Јевреји, Роми и антифашисти сматрају да данашња хрватска власт не чини довољно да се заустави дивљање екстремиста који желе да поново пишу историју.

– Јасеновац је најмрачније и најсрамније место хрватске историје и треба баш ту рећи да је НДХ имала као једина у Европи своје расне законе – казао је Краус. – Ту су страдали људи на најгрубљи начин, камом и маљем.

Огњен Краус је оптужио хрватску дипломатију да су из Министарства спољних послова звали стране амбасадоре да не дођу на комеморацију коју организују Српско народно веће и јеврејске организације.

– Да сте у разговорима са нама уложили онолико енергије колико сте уложили за комеморацију у Блајбургу, била би данас само једна колона – рекао је Краус, и прозвао хрватску власт због залагања да се одржи комеморација у Блајбургу, где је по Краусовим речима заустављена усташка војска која је бежала према Западу.

– Нећемо да прихватимо да су жртве из Јасеновца исте као жртве из Блајбурга – рекао је он.

Позвао је хрватску власт да напокон забрани истицање усташких симбола, попут поздрава “За дом спремни” и додао “Нећемо бити у истој колони у Јасеновцу док се то не уради”.

Поручио је власти да не поштује властите законе, јер се Уставни суд јасно одредио према усташким симболима чије је истицање забрањено.

– Било би идеално када би се Хрватска угледала на Немачку када је реч о односу према фашизму и нацизму – поручио је Краус у петак у Јасеновцу. – Очекујем да живимо у земљи које се не треба стидети.

Комеморацији је присуствовала и Дуња Мијатовић, комесарка за људска права Савета Европе, рекавши да логор Јасеновац мора свима бити историјска лекција.

Огњен Краус

– Неки политичари у Хрватској умањују одговорност починитеља злочина, величају их или потпуно негирају злочине из прошлости – рекла је она. – Историја Јасеновца веома јасно показује зашто је то опасан пут.

ПУПОВАЦ: СКИДАЊЕ ЉАГЕ

И ПРЕДСЕДНИК Српског националног већа, лидер СДСС и посланик у Сабору, Милорад Пуповац, рекао је да је чуо за позиве амбасадорима да не дођу на данашњу комеморацију.

– Ако је тога било, и ако су то радили представници државне власти, не служи им на част – навео је Пуповац. – Нисмо се окупили да бисмо на својој земљи славили љагу. Ми смо се овде окупили да бисмо своју земљу очистили од оних који ту љагу шире, од оних који ту штету наносе.

Hits: 21

Оставите одговор