BALKANSKA MEĐA

titlovi.com – 19.03.2019.

Balkanska međa - šta reći?

– ŠTA REĆI?

IgaBiva

Kucnuo je i taj čas – pred nama je jedan provokativan film na temu najskorije završenog (?) rata na ovim prostorima. Tačnije, ovo je rusko-srpska skupa produkcija o tome kako su Rusi zauzeli prištinski aerodrom Slatina, u zoru 12. aprila 1999. godine, tik ispred jedinica NATO, čime je kako na kraju filma piše izvojevana “prva pobeda nove Rusije” (ili tako nekako).

Dakle – spektakl!

S mnogo pucanja, specijalnih efekata, surovih borbi prsa-u-prsa…

I mnogo poznatih likova, od Miloša Bikovića, Gojka “Vinetu” Milića, pa do Emira Kusturice…

Dakle – opasna pucačina!

Kako rekoše na konferenciji za novinare – ovo je pravi žanrovski film (“akciona drama”, a kao takav “mora jasno razgraničiti dobre od loših momaka”. I, to je ono što je potrebno znati o filmu, da bi se on voleo.

Ruski odred vojnih specijalaca, rasformiran nakon što je njihov zapovednik ubio teroristu u Bosni, izbacivši ga kroz otvorena vrata helikoptera u letu, ponovo je angažovan da uradi “nemoguće” – zaposedne prištinski aerodrom pre nego što se na njega spuste NATO snage. U središtu ratnog ludila koje će zavladati, naći će se i pripadnici regularne milicije – dva glavna junaka – Vuk (Miloš Biković) i Fadilj (Aleksandar Radojičić), dva glavna zlotvora Smuk i Amir (veoma upečatljivi Aleksandar Srećković Kubura i Miodrag Radonjić), bolničarka Jasna (Milena Radulović)… svako iz svojih razloga i savesti prisutan na Kosovu u krvavim godinama s kraja 20. veka.

Dakle, film za one koji vole slična žanrovska ostvarenja, s mirisom baruta, naznakama ljubavne priče i emotivnim odnosom uslovljenim da ste direktni ili indirektni akter tog vremena o kome film pripoveda.

Tek onako, blago, zasnovan na neposrednom istorijskom događaju, koji je uzet samo kao povod za, mora se priznati, uspešno vođenu i ispričanu priču. Uostalom od vremena The Magnificent Seven, a i ranije, postoje te priče o moćnim “ekipama” i “pojedincima” koji stavljaju svoje “cevi” u službu “nekih viših ciljeva”… da ne govorim o partizanskim filmovima, i o tome koliko smo se kao klinci oduševljavali kad kauboji mlate indijance.

Dakle, bez predrasuda… Čist žanrovski film, i kao takav, veoma dobar! Uostalom, svetsku distribuciju radi Twentieth Century Fox. Za sada je još neizvesno da li će se prikazivati i na Kosovu…

KOMENTARI;

# 19.03.2019. 19:16 – Danilo – Naissus
“Tačnije, ovo je rusko-srpska skupa produkcija o tome kako su Rusi zauzeli prištinski aerodrom Slatina, u zoru 12. aprila 1999. godine, tik ispred jedinica NATO, čime je kako na kraju filma piše izvojevana “prva pobeda nove Rusije” (ili tako nekako).”Jelcin ih je poslao 12.juna 1999. a Putin ih je povukao 1. avgusta 2003.godine.
Pravi razlozi za dolazak i povlačenje sa Kosmeta će možda biti dostupni javnosti za 30-tak godina.
## 19.03.2019. 19:16 – budimir69
moš’ mislit… ruske bajke i nebuloze… NE hvala
### 19.03.2019. 17:50 – beogradski
Balkanskiy rubezh /original/, će biti prvi ruski film koji ću da gledam a da igra toliko pozmati Miloš Biković, a gledao sam na tone ruskih projekata, bilo da se radi o filmu, seriji ili mini seriji. Znači prevodi koje su radili bilo tplc, čarnojević, LjibicaSP, kumek i co..ynaci to su odlični projekti ali svaki od njih bez našeg toliko ”poznatog” Bikovića. Meni je drago da u ovom projektu igra Yuriy Kutsenko. Inače, bez ljutnje, onaj projekat gde igraju Biković i Banders, ono je bolno odgledati trejler a kamoli film. Gledaću naš film Južni vetar sa Bikovićem, ali zaista, ne ulazim dublje, ali… toliko sam gledao od ruske kinematografije a njega ni u jednom od tih prijekata. Pritom, opet bih napomenuo bez ljutnje, ali on je jedan u nizu sa naših prostora koji nisu uspeli preko. Odgledao sam baš skoro Kraftidioten. I zaista sramota bilo toliko aktuelni Sergej Trifunović, po ko zna koji put u stranom projektu nije nešto odglumeo. Takođe Goran Navojec. Pa njih dvojica skupa u inostranim filmovima nisu sklopili ni 13 rečenica. Pa pokojni Bruno Ganz -RiP, je boljeo odglumeo Srbina i pričao naš jezik, nego što su odradili pomenuti dvojac sa dodatkom Mikija Krstovića – Poslednji krug u Monci i Lepota poroka, gde stavlja ženi onu pogaču na glavu, baš se naglumeo. Iskreno, sa ex zu prostora jedino je u jednom trenutku a i to je dovoljno je trajao Goran Višnjiić koji je zamenio Klunija u tada polularnoj seriji ER. I opet, iskreno, Balkan nema glumca koji je uspeo preko. Neću spominjati Hollywood jer je ovde reč o ruskom projektu, ali to je činjenica. I da dodam, Biković je na sve to i prepotentan, samo ne znam sa čim i zbog čega. Možda zbog big pizza reklame? Eto, moj komentar kao recenzija) A film é i te kako moci da se odgleda !

 

Hits: 8

Оставите одговор