Нацисти су поново подсетили на своје постојање у Летонији

У понедељак бивши легионари Вафен СС, који су се борили за време Другог светског рата на страни фашистичке Немачке и њихове присталице, одржали су поворку у центру Риге.
Био је то отворен изазов властима, пошто је одржавање марша легионара забранила Ришка градска скупштина.

Истовремено то је била провокација против демократских снага у земљи, које оцењују акцију „смеђих“ и њихових сарадника као изругивање сећању на милионе људи који су пали у борби са фашизмом.
Бивши есесовци прво су били на парастосу у домском сабору. Затим је око стотину људи са цвећем и песмама прошло кроз историјски део града ка споменику Слободе. Они полцијски чинови који су говорили о полагању цвећа на споменик „на поштен начин“ очигледно су прибегли лукавству. Они који су били сведоци ришких догађаја не гаје никакве сумње у погледу дешавања. Ево шта каже тим поводом Татјана Жданок, посланик Европског парламента из Летоније.

То је јавна поворка. То није индивидуално полагање цвећа. Са заставама, колона – чиста поворка која је била забрањена. И полициај у датом случају нарушила је наредбу Ришке градске скупштине.
Полиција, ма колико то изгледало чудно, није видела свој задатак у отме да спречи изспаде легионара и других који су били са њима, већ да их чува. Зато су под изговором кршења јавног реда ухапшени антифашисти који су протествовали. Међу њима и посланик Ришке градске скупштине Виктор Дергунов, чланови Летонског антифашистичког комитета Јосиф Карен и Едуард Гончаров, представници других јавних организација.
Другим речима, још један безобразлук је изведен на улицама Риге, а они се изводе сваке године. Летонији као једном од чланова ЕУ овог пута није пошло за руком да избегне срамоту, везану за ревизију своје сопшствене историје и историје Другог светског рата. Срамоту која се испољава у благонаклоном односу према људима и организација, окарактерисаним на Нирнбершком међународном трибуналу као зличиначке.

17.03.2009
(RUVR)

Hits: 53

Оставите одговор