Мир Божји, Христос се роди

СПЦ у Црној Гори напокон и званично без имовине , невиђена лакрдија . . .

 

Р. ДРАГОВИЋ-В. КАДИЋ | 09. јануар 2020

Иза закона крије се жеља власти да се домогне имовине СПЦ милионске вредности у приморју

 Верници испред храма у Подгорици, на Бадње вече Фото Митрополија ЦП

Верници испред храма у Подгорици, на Бадње вече Фото Митрополија ЦП

УПРКОС противљењу Митрополије црногорско-приморске и епархија СПЦ, дела опозиције и десетина хиљада верника који данима дижу глас у одбрану својих светиња, контроверзни Закон о слободи вероисповести 8. јануара је ступио на снагу у Црној Гори. У ишчекивању првих потеза режима у спровођењу нових прописа, црногорска јавност углавном нема дилему да је у његовом средишту жеља власти да загосподари вредном црквеном имовином, али и да раскине најснажнију везу народа Црне Горе са матичном црквом и српским националним корпусом. (више…)

Hits: 0

Живот владике и Светога Саве, морају постати узор и пример српском народу

В. Митрић | 03. новембар 2019
Књиге владике Николаја су разумљиве за све, образоване и необразоване

 Foto V. M.

Патријарх српски Иринеј је, после освећења крстова будуће цркве у Реснику, једине у Митрополији београдско карловачкој, посвећене светом владики Николају Велимировићу, рекао да су „лелички светац и Свети Сава највећи свеци у историји Српске православне цркве“. (више…)

Hits: 10

8 Векова

Танјуг | 06. октобар 2019. 

Манастир Жича одабран је за почетак централне прославе, јер је након добијања аутокефалности 1219. године Жича била седиште архиепископије

Српска православна црква ове године обележава највећи догађај у својој историји – 800 година аутокефалности, а централна прослава у Србији почеће данас светом литургијом у манастиру Жича, а наставиће се наредних дана различитим манифестацијама. (више…)

Hits: 11

Данас је Велика Госпоина

CK.ey – 28 август 2019

Српска православна црква и верници данас славе Успење Пресвете Богородице, у народу познатију као Велику Госпојину. То је један од највећих хришћанских празника.

Празник се прославља у знак сећања на овоземаљску смрт Богородице и дан када се она узнела на небо и предала свој дух у руке Спаситеља. (више…)

Hits: 14

Преображењe , највећи празника Свете Горе , Врхa Атосa

Борис Субашић | 22. август 2019

Репортер “Новости” на успону ка Атону, са поклоницима током Преображења, највећег празника Свете Горе. Врх Атосa је циљ поклоника из целог православног света на дан “када се преображавају вода и гора”

(више…)

Hits: 9

ДАНАС СУ ДУХОВИ – ПРАЗНИК СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ ДАН КАДА СЕ ОПРАШТАЈУ СВИ ГРЕСИ

16. јун 2019

Српска православна црква (СПЦ) и њени верници сутра обележавају празник Силазак Светог Духа на апостоле – Свете Тројице или Духове. (више…)

Hits: 14

УЛАЗАК ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА У ЈЕРУСАЛИМ – ЦВЕТИ

21 априла 2019

Српска Православна црква и верници славе данас Цвети, дан када је Исус Христос, јашући на магарцу, ушао у Јерусалим.

Народ је чуо да долази Спаситељ који је васкрсао Лазара и многи су изашли да га дочекају са палминим гранчицама, а најрадоснија су била деца.

(више…)

Hits: 28

СРЕЋНО НОВО ЛЕТО 7528.

Ново Лето 7528 / (2019)

Cрпски календар Светог Саве, са симболом за време ( ), био је званични календар свих српских држава и Српске православне цркве све до 1881.

Када сунце у подне 2. биљара (априла) пређе преко Пећке патријаршије почиње Ново Лето 7528. по Српском календару Светог Саве. Тог дана укрстиће се северна и јужна енергија и то ће најавити долазак новог лета. Пресек енергија је планетарни дан енергетске равнотеже. Познато је да календар и симбол за време имају само они народи који су некад у прошлости достигли висок степен цивилизације. (више…)

Hits: 20

Срби почетком априла улазе у 7528.годину:

Правда

Званични календар Св.Саве, цара Душана, српске цркве и државе почетком априла улази у 7528.годину. . .

Поједини стручњаци верују да је овај календар коришћен од Винче до Св.Саве, цара Душана и деспота Стефана Лазаревића па све до 19 века у Србији. Милан Стеванчевић у емисији продукције Србија глобал открива скривену историју Срба који су били изузетни познаваоци Сунца и астрономских појава. (више…)

Hits: 20