8 Векова

Танјуг | 06. октобар 2019. 

Манастир Жича одабран је за почетак централне прославе, јер је након добијања аутокефалности 1219. године Жича била седиште архиепископије

Српска православна црква ове године обележава највећи догађај у својој историји – 800 година аутокефалности, а централна прослава у Србији почеће данас светом литургијом у манастиру Жича, а наставиће се наредних дана различитим манифестацијама. (више…)

Hits: 2

Данас је Велика Госпоина

CK.ey – 28 август 2019

Српска православна црква и верници данас славе Успење Пресвете Богородице, у народу познатију као Велику Госпојину. То је један од највећих хришћанских празника.

Празник се прославља у знак сећања на овоземаљску смрт Богородице и дан када се она узнела на небо и предала свој дух у руке Спаситеља. (више…)

Hits: 7

Преображењe , највећи празника Свете Горе , Врхa Атосa

Борис Субашић | 22. август 2019

Репортер “Новости” на успону ка Атону, са поклоницима током Преображења, највећег празника Свете Горе. Врх Атосa је циљ поклоника из целог православног света на дан “када се преображавају вода и гора”

(више…)

Hits: 4

ДАНАС СУ ДУХОВИ – ПРАЗНИК СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ ДАН КАДА СЕ ОПРАШТАЈУ СВИ ГРЕСИ

16. јун 2019

Српска православна црква (СПЦ) и њени верници сутра обележавају празник Силазак Светог Духа на апостоле – Свете Тројице или Духове. (више…)

Hits: 9

УЛАЗАК ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА У ЈЕРУСАЛИМ – ЦВЕТИ

21 априла 2019

Српска Православна црква и верници славе данас Цвети, дан када је Исус Христос, јашући на магарцу, ушао у Јерусалим.

Народ је чуо да долази Спаситељ који је васкрсао Лазара и многи су изашли да га дочекају са палминим гранчицама, а најрадоснија су била деца.

(више…)

Hits: 21

СРЕЋНО НОВО ЛЕТО 7528.

Ново Лето 7528 / (2019)

Cрпски календар Светог Саве, са симболом за време ( ), био је званични календар свих српских држава и Српске православне цркве све до 1881.

Када сунце у подне 2. биљара (априла) пређе преко Пећке патријаршије почиње Ново Лето 7528. по Српском календару Светог Саве. Тог дана укрстиће се северна и јужна енергија и то ће најавити долазак новог лета. Пресек енергија је планетарни дан енергетске равнотеже. Познато је да календар и симбол за време имају само они народи који су некад у прошлости достигли висок степен цивилизације. (више…)

Hits: 15

Срби почетком априла улазе у 7528.годину:

Правда

Званични календар Св.Саве, цара Душана, српске цркве и државе почетком априла улази у 7528.годину. . .

Поједини стручњаци верују да је овај календар коришћен од Винче до Св.Саве, цара Душана и деспота Стефана Лазаревића па све до 19 века у Србији. Милан Стеванчевић у емисији продукције Србија глобал открива скривену историју Срба који су били изузетни познаваоци Сунца и астрономских појава. (више…)

Hits: 13

ПОТОМАК СОЛУНАЦА ИЗ ВЕНЕЦУЕЛЕ

Ј. МАТИЈЕВИЋ | 05. март 2019.

Александар Мартинез Солунац, потомак српских имиграната у Венецуели, о ситуацији у својој земљи и коренима. И овде у далеком Маракају славимо Митровдан, поштујући обичаје

 СЛАВА Александар са покојном баком Стојом Фото А. М. Солунац

СЛАВА Александар са покојном баком Стојом Фото А. М. Солунац

(више…)

Hits: 19

Војник Кфора испунио животну жељу и примио православље

Д. Зечевић | 03. јануар 2019.

У Чешкој некада било преко 200 парохија које су припадале Србској православној цркви , све до другог светског рата, када су нацисти стрељали око 300 православних свестеника . (више…)

Hits: 6